Maandag-vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur
Klantensupport 020 8200 600
Neem contact op
Travelski klantensupport:
020 8200 600

Bereikbaar van Maandag-vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur

Bel

FAQ COVID-19

Geüpdatet op: 04 maart 2022
 
Deze pagina geeft je zoveel mogelijk antwoorden op vragen over wintersporten & COVID-19. De volgende onderwerpen worden besproken: 
 
- FAQ
 
De maatregelen in Nederland en in het buitenland kunnen snel veranderen. Wij zijn geen beleidsbepalers en volgen dus de adviezen van o.a. de ANVR en overheidsinstanties. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze pagina. Naast de informatie die wij verschaffen, is het ook belangrijk zelf goed geïnformeerd te blijven over de geldende maatregelen t.a.v. COVID-19. 

FAQ

Wat wordt er bedoeld met een vaccinatiebewijs (CoronaCheck App)?
Met een Nederlands vaccinatiebewijs toon je aan dat je volledig bent Gevaccineerd, negatief bent Getest of Genezen bent van Corona. Dit toon je aan met de QR code in de CoronaCheck App. Controleer kort voor vertrek via het Franse reisadvies wat de eisen voor het Franse vaccinatiebewijs zijn (Pass Sanitaire en Pass Vaccinale). 
 
Zit er verschil in de geldigheidsduur van de verschillende vaccins?
Ja, er worden verschillende eisen gesteld aan de vaccinatie van Pfizer, AstraZeneca, Moderna & Janssen. Controleer deze eisen goed en kort voor vertrek via het Franse reisadvies. 
  
Wat wordt er bedoeld met de boostervaccinatie?
Een boostervaccinatie zorgt ervoor dat je huidige vaccinatie geldig blijft en dat je naar het buitenland kan blijven reizen (mits de grenzen open zijn). Meer informatie lees je hier
  
Welke documenten moet ik meenemen op reis? 
Naast de reguliere reisdocumenten (zoals een paspoort) dien je te zorgen voor een vaccinatiebewijs dat voldoet aan de eisen van het land van bestemming, de landen waar je doorheen reist en het land van terugkomst. Daarnaast kun je de volgende websites raadplegen voor een overzicht van de overige verplichte documenten die je bij je moet hebben:
- Frankrijk: erewoordverklaring
- Reizen via Zwitserland: Passenger locator form 
- Terugkomst Nederland: raadpleeg deze checklist
    
Wanneer wordt mijn reis door de reisorganisatie geannuleerd? 
Indien wij de reis niet kunnen uitvoeren zoals jij deze hebt geboekt, zijn wij genoodzaakt de reis te annuleren. Dit is bijvoorbeeld het geval indien het land van bestemming haar grenzen sluit. 
  
Wat als er sprake is van een quarantaineplicht op bestemming? 
In geval van een quarantaineplicht op bestemming is er sprake van een buitengewone omstandigheid (BW 7:509 lid 3). Hierdoor kan de reis niet worden uitgevoerd zoals deze geboekt is en zijn wij als touroperator genoodzaakt de reis te annuleren. Je krijgt in dit geval je geld terug (m.u.v. premie annuleringsverzekering). 
 
Mag ik mijn reis annuleren, omdat ik niet wil vanwege Corona(maatregelen)? 
De reis kan in dit geval wel worden uitgevoerd en het is dus je eigen keus om de reis te annuleren. Hier zijn voor jou als reiziger kosten aan verbonden volgens de geldende annuleringsvoorwaarden. 
 
Mag ik mijn reis annuleren omdat ik werkzaam ben in de zorg? 
Ook hier geldt: de reis kan door ons worden uitgevoerd. Aan je annulering zitten dus kosten verbonden. In sommige gevallen worden deze kosten vergoed door je werkgever of reis- en/of annuleringsverzekering. 
 
Kan ik worden geweigerd i.v.m. geldende gezondheidsmaatregelen? 
Indien je niet voldoet aan de geldende maatregelen in het land van bestemming, de landen waar je doorheen reist en de maatregelen bij terugkomst, kan je geweigerd worden. Het niet voldoen aan deze maatregelen is op eigen risico en kosten zullen dan ook voor eigen rekening zijn. 
 
Wie betaalt de extra kosten als ik op bestemming te maken krijg met Corona? 
Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering om te weten dat je hier een beroep op kunt doen. Eventuele medische kosten lopen via jouw zorgverzekering. Eventuele niet-genoten vakantiedagen i.v.m. quarantaine kun je mogelijk verhalen op je annuleringsverzekering. 
 
Wat gebeurt er als de grenzen sluiten tijdens mijn verblijf?
Alleen als je een busreis via ons hebt geboekt, zijn wij als reisorganisatie verantwoordelijk voor repatriëring. Voor de niet-genoten vakantiedagen dien je de voorwaarden van je verzekering te controleren. 
  
Moet ik als klant voldoen aan de betalingsplicht ten opzichte van Travelski? 
Ja, ook tijdens de voortdurend veranderende Corona maatregelen (binnen- en buitenalnd) dien je je hier als klant aan te houden zoals is overeengekomen op het moment van boeken.
   
Waar kan ik op mijn bestemming een PCR test afnemen? 
In de meeste skidorpen of in de directe nabijheid is er een testlocatie aanwezig. Het vinden van een testlocatie is je eigen verantwoordelijk,  en de kosten zijn voor eigen rekening. Tevens dien je de geldigheidsduur van een PCR test zelf in acht te nemen. Wij raden je aan kort voor vertrek onderstaande website nogmaals te raadplegen:
- In Frankrijk kun je gebruik maken van deze website
Deze site is in het Frans. Vul eerst het département in van jouw bestemming. Selecteer vervolgens de optie “ouverts à tout public” en neem contact op met de gewenste testlocatie. 
 
Worden er bij annulering Corona-voucher uitgegeven? 
Nee, er worden geen nieuwe Corona-vouchers uitgegeven zoals dat in 2020 het geval was. Travelski biedt een Geld-terug garantie binnen 14 dagen. Indien je een ZEN-verzekering hebt afgesloten, kan er in een aantal specifieke gevallen nog wel sprake zijn van een voucher, maar dit is geen Corona-voucher.

Actuele reisadviezen

Controleer altijd zelf voor vertrek de regelgeving van jouw vakantiebestemming. Indien er sprake is van een verplichting, is het je eigen verantwoordelijkheid hiervan op de hoogte te zijn. Een dergelijke verplichting kan bijvoorbeeld gelden voor het tonen van je vaccinatiebewijs dan wel het tonen van een negatieve test. Indien je niet aan deze verplichting(en) voldoet, is dit een eigen keus en komen de gevolgen voor eigen rekening. Indien er sprake is van een medische reden, dan adviseren wij je contact op te nemen met je zorg-, annulerings- en/of reisverzekering om je te laten informeren.
 
Re-open EU is een officiële website van de Europese Unie en toont actuele reisinformatie. Re-open EU is ook beschikbaar als mobiele app. Ook vind je de meest actuele reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl via:
 

Algemene Corona-maatregelen Frankrijk

De Corona-maatregelen veranderen met enige regelmaat. De verantwoordelijkheid voor het opvolgen van de meest recente regelgeving ligt te allen tijde bij de reiziger. Controleer voor vertrek altijd de officiële kanalen van het land van bestemming. 
 
LET OP: Vanaf 14 maart gaan de Corona-maatregelen in Frankrijk versoepelen. Alleen de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft. Tot die tijd zullen onderstaande Corona-maatregelen worden gehanteerd. 

Algemene maatregelen in Frankrijk
Hoe zorg ik ervoor dat ik naar Frankrijk mag reizen?
 1. Alle reizigers vanaf 12 jaar zijn verplicht een erewoordverklaring in te vullen en mee te nemen.
 2. Naast deze verklaring moet je een bewijs van volledige vaccinatie kunnen laten zien in je CoronaCheck App:
  a. Iedereen van 16 jaar en ouder* moet sinds 24 januari 2022 een Pass Vaccinal kunnen overleggen.
  b. Voor kinderen in de leeftijd van 12 jaar en 2 maanden tot 15 jaar is een Pass Sanitaire een geldig vaccinatiebewijs.
* Op dit moment geldt een toleratieperiode voor jongeren van 16 en 17 jaar en is hun Pass Sanitaire nog geldig. Vanaf 15 februari 2022 moeten zij een Pass Vaccinal kunnen laten zien.
 
Wat wordt er bedoeld met een volledige vaccinatie?
Een vaccinatiebewijs is alleen geldig als het volledige vaccinatieschema is afgerond, dat wil zeggen: 

- 7 dagen na de 2e injectie van een vaccin met 2 prikken (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
- 4 weken na de injectie met een vaccin met 1 prik (Janssen)
- 7 dagen na een enkele injectie van een vaccin nadat je corona hebt gehad. 
 
Wat is een Pass Vaccinal? 
Een Pass Vaccinale is geldig als je één van de volgende bewijzen kunt laten zien in je CoronaCheck App: 
 1. Gevaccineerd: een bewijs van volledige vaccinatie + een boosterprik. De boosterprik moet binnen 7 maanden na de 2e injectie zijn gehaald. Vanaf 15 februari moet de boosterprik binnen 4 maanden na de 2e injectie zijn gehaald. 
 2. Genezen: een positieve PCR- of antigeentest waaruit blijkt dat je al minstens 11 dagen van corona bent hersteld en deze besmetting niet langer dan 6 maanden geleden hebt opgelopen.
 
Wat is een Pass Sanitaire?
Voor kinderen in de leeftijd van 12 jaar en 2 maanden tot en met 15 jaar geldt dat een Pass Sanitaire als geldig vaccinatiebewijs wordt gezien. De Passe Sanitaire staat gelijk aan de 3G regel in Nederland (Gevanccineerd, Genezen, Getest) en dient ook te worden aangetoond in de CoronaCheck App:
 1. Gevaccineerd: een bewijs van volledige vaccinatie. Zie "Wat wordt er bedoeld met een volledige vaccinatie" hierboven. Een booster is dus niet verplicht. 
 2. Genezen: een positieve PCR- of antigeentest waaruit blijkt dat je al minstens 11 dagen van corona bent hersteld en deze besmetting niet langer dan 6 maanden geleden hebt opgelopen.
 3. Getest: een negative PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur oud. 
 
Hoelang duurt het voordat het booster vaccin geldig is in Frankrijk?
- Ben je gevaccineerd met Pfizer, Moderna of AstraZeneca? Dan wordt de geldigheid van je vaccinatiebewijs niet onderbroken mits de booster binnen een termijn van 7 maanden na je 2e vaccinatie is gehaald. Vanaf 15 februari moet de boosterprik binnen 4 maanden na de 2e injectie worden gehaald.
- Ben je gevaccineerd met Janssen? Dan geldt een termijn van 2 maanden.
- In beide gevallen wordt de geldigheid van je vaccinatiebewijs onderbroken en hersteld na 7 dagen indien je de booster niet binnen het gestelde termijn na je laatste vaccinatie hebt gehaald. 
 
Je bent hersteld van corona maar blijft positief testen, wat nu?
Reizigers die zijn hersteld van corona en die dat kunnen bewijzen met een PCR-test die langer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden is afgenomen, kunnen hiermee Frankrijk inreizen. 

Algemene maatregelen skigebieden Frankrijk
Bestaat er een overzicht van alle corona maatregelen in Franse skigebieden?

Ja, alle corona maatregelen voor Frankrijk zijn samengevat in deze infographic.
  
Is het tonen van een coronabewijs verplicht bij het ophalen van je skipas bij de kassa van de liftmaatschappij?
Ja, dit is verplicht. De skipas(sen) kan door 1 iemand van je reisgezelschap met een geldig coronabewijs worden opgehaald.
    
Is het tonen van een coronabewijs verplicht bij de skilift? 
Ja, het is verplicht om een geldig coronabewijs te overleggen indien hier om wordt gevraagd.
  
Is het tonen van een coronabewijs elders verplicht? 
Ja, in publieke ruimtes, openbaar vervoer en horeca. Tot op heden geldt er voor supermarkten en winkels alleen een mondkapjesplicht.
  
Is het dragen van een mondkapje verplicht? 
Ja, mondkapjes zijn verplicht vanaf 11 jaar. Een blauw chirugisch mondkapje of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering is toegestaan. Ook nekwarmers met filter mogen gebruikt worden.
  
Is het dragen van een mondkapje verplicht in de skilift? 
Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht in de wachtrij van de skilift. Ook in gondels, waarbij 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen, is het dragen van een mondkapje verplicht. Stoeltjesliften zonder overkapping zijn een uitzondering op deze regel. Zodra de stoeltjeslift het lifthuis heeft verlaten en zich in de buitenlucht bevindt, mag het mondkapje af. 

Annuleringsvoorwaarden en Geld-terug garantie

Op de door Travelski aangeboden pakketreizen zijn de ANVR-Reizigersvoorwaarden, aanvullende voorwaarden, SGR- & SGRZ-garantieregeling en de regeling van het Calamiteitenfonds van toepassing. 
  
- Kan je wintersport vanwege COVID-19 niet worden uitgevoerd? Dan geldt Geld-terug garantie binnen 14 dagen, ook als je hebt betaald met een Corona-voucher, of een omboeking naar een andere reisdatum. 
- Kan je wintersport wel worden uitgevoerd, maar je wilt zelf annuleren? Dan worden er kosten in rekening gebracht volgens onze annuleringsvoorwaarden. 
 
Let op: Bijna alle accommodaties (behalve die van Pierre et Vacances en onze events) zijn kosteloos te annuleren tot 45 dagen voor aankomst zonder opgaaf van reden.

Advies voor reis- en/of annuleringsverzekering

Ons dringende advies is dat je goed verzekerd op reis gaat. Daarmee doelen we op zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering. Er zijn diverse scenario’s te bedenken waar de verantwoordelijkheid van de ene partij (de reisorganisatie) ophoudt en die van de ander (de verzekeringsmaatschappij) begint. Als voorbeeld: je raakt tijdens je vakantie besmet met het Coronavirus. De kosten die dan gemaakt moeten worden voor o.a. medicatie, (langer) verblijf of extra reiskosten zullen door de meeste reisverzekeringen worden gedekt. Controleer daarom goed je huidige verzekering!
  
Heb je nog geen verzekering? 
Kies voor onze ZEN-annuleringsverzekering inclusief Corona-clausule en/of onze Skier-reisverzekering en ga met een gerust gevoel op wintersport! 

De rol van de SGR en ANVR

Travelski is aangesloten bij zowel de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) als de ANVR. De SGR staat garant voor de door jou (aan)betaalde reissom. Mocht er dus onverhoopt een extreme situatie ontstaan waardoor Travelski failliet zou gaan, dan krijg je de (aan)betaalde reissom terug. Zie voor meer informatie de site van de SGR.
De ANVR hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van reizen en van de informatie daarover. De reizen op onze site worden aangeboden onder het beding van de ANVR-Reizigersvoorwaarden.