FAQ COVID-19

Geüpdatet op: 30 november 2021
 
Deze pagina geeft je zoveel mogelijk antwoorden op vragen over wintersporten & COVID-19. De volgende onderwerpen worden besproken: 
 
- FAQ
- Actuele reisadviezen per land
- Algemene Corona-maatregelen skigebieden
- Annuleringsvoorwaarden en Geld-Terug garantie
- Advies voor reis- en/of annuleringsverzekering
- De rol van de ANVR en SGR 
 
De maatregelen in Nederland en in het buitenland kunnen snel veranderen. Wij zijn geen beleidsbepalers en volgen dus de adviezen van o.a. de ANVR en overheidsinstanties. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze pagina. Naast de informatie die wij verschaffen, is het ook belangrijk zelf goed geïnformeerd te blijven over de geldende maatregelen t.a.v. COVID-19. 

FAQ

Wat wordt er bedoeld met een vaccinatiebewijs (CoronaCheck App)?
Met een Nederlands vaccinatiebewijs toon je aan dat je volledig bent Gevaccineerd, negatief bent Getest of Genezen bent van Corona. Dit toon je aan met de QR code in de CoronaCheck App. Frankrijk (Pass Sanitaire) en Oostenrijk (2G regel: Gevaccineerd & Genezen) stellen verschillende eisen aan de geldigheid van het vaccinatiebewijs. Controleer deze kort voor vertrek via het Franse of Oostenrijkse reisadvies. 
 
Zit er verschil in de geldigheidsduur van de verschillende vaccins?
Ja, Frankrijk en Oostenrijk hanteren verschillende eisen aan de vaccinatie van Pfizer, AstraZeneca, Moderna & Janssen. Controleer deze eisen goed en kort voor vertrek via het Franse of Oostenrijkse reisadvies. 
LET OP
Vanaf 15 december 2021 veranderen deze eisen in Frankrijk
Vanaf 3 januari 2021 veranderen deze eisen in Oostenrijk
  
Wat wordt er bedoeld met de boostervaccinatie?
Een boostervaccinatie zorgt ervoor dat je huidige vaccinatie geldig blijft en dat je naar het buitenland kan blijven reizen (mits de grenzen open zijn). Meer informatie lees je hier
  
Welke documenten moet ik meenemen op reis? 
Naast de reguliere reisdocumenten (zoals een paspoort) dien je te zorgen voor een vaccinatiebewijs dat voldoet aan de eisen van het land van bestemming, de landen waar je doorheen reist en het land van terugkomst. Daarnaast kun je de volgende websites raadplegen voor een overzicht van de overige verplichte documenten die je bij je moet hebben:
- Frankrijk: erewoordverklaring 
- Oostenrijk: n.v.t.
- Zwitserland: passenger locator form 
- Terugkomst Nederland: raadpleeg deze checklist
    
Wanneer wordt mijn reis door de reisorganisatie geannuleerd? 
Indien wij de reis niet kunnen uitvoeren zoals jij deze hebt geboekt, zijn wij genoodzaakt de reis te annuleren. Dit is bijvoorbeeld het geval indien het land van bestemming haar grenzen sluit. 
  
Wat als er sprake is van een quarantaineplicht op bestemming? 
In geval van een quarantaineplicht op bestemming is er sprake van een buitengewone omstandigheid (BW 7:509 lid 3). Hierdoor kan de reis niet worden uitgevoerd zoals deze geboekt is en zijn wij als touroperator genoodzaakt de reis te annuleren. Je krijgt in dit geval je geld terug (m.u.v. premie annuleringsverzekering). 
 
Mag ik mijn reis annuleren, omdat ik niet wil vanwege Corona(maatregelen)? 
De reis kan in dit geval wel worden uitgevoerd en het is dus je eigen keus om de reis te annuleren. Hier zijn voor jou als reiziger kosten aan verbonden volgens de geldende annuleringsvoorwaarden. 
 
Mag ik mijn reis annuleren omdat ik werkzaam ben in de zorg? 
Ook hier geldt: de reis kan door ons worden uitgevoerd. Aan je annulering zitten dus kosten verbonden. In sommige gevallen worden deze kosten vergoed door je werkgever of reis- en/of annuleringsverzekering. 
 
Kan ik worden geweigerd i.v.m. geldende gezondheidsmaatregelen? 
Indien je niet voldoet aan de geldende maatregelen in het land van bestemming, de landen waar je doorheen reist en de maatregelen bij terugkomst, kan je geweigerd worden. Het niet voldoen aan deze maatregelen is op eigen risico en kosten zullen dan ook voor eigen rekening zijn. 
 
Wie betaalt de extra kosten als ik op bestemming te maken krijg met Corona? 
Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering om te weten dat je hier een beroep op kunt doen. Eventuele medische kosten lopen via jouw zorgverzekering. Eventuele niet-genoten vakantiedagen i.v.m. quarantaine kun je mogelijk verhalen op je annuleringsverzekering. 
 
Wat gebeurt er als de grenzen sluiten tijdens mijn verblijf?
Alleen als je een busreis via ons hebt geboekt, zijn wij als reisorganisatie verantwoordelijk voor repatriëring. Voor de niet-genoten vakantiedagen dien je de voorwaarden van je verzekering te controleren. 
  
Moet ik als klant voldoen aan de betalingsplicht ten opzichte van Travelski? 
Ja, ook tijdens de voortdurend veranderende Corona maatregelen (binnen- en buitenalnd) dien je je hier als klant aan te houden zoals is overeengekomen op het moment van boeken.
   
Waar kan ik op mijn bestemming een PCR test afnemen? 
In de meeste skidorpen of in de directe nabijheid is er een testlocatie aanwezig. Het vinden van een testlocatie is je eigen verantwoordelijk,  en de kosten zijn voor eigen rekening. Tevens dien je de geldigheidsduur van een PCR test zelf in acht te nemen. Wij raden je aan kort voor vertrek onderstaande websites nogmaals te raadplegen:
- In Frankrijk kun je gebruik maken van deze website
Deze site is in het Frans. Vul eerst het département in van jouw bestemming. Selecteer vervolgens de optie “ouverts à tout public” en neem contact op met de gewenste testlocatie. 
- In Oostenrijk kun je gebruik maken van deze website
Deze site is in het Duits. Selecteer eerste de deelstaat van jouw bestemming. Maak vervolgens de keuze die van jou van toepassing is en neem contact op met de gewenste testlocatie. 
 
Worden er bij annulering Corona-voucher uitgegeven? 
Nee, er worden geen nieuwe Corona-vouchers uitgegeven zoals dat in 2020 het geval was. Travelski biedt een Geld-terug garantie binnen 14 dagen. Indien je een ZEN-verzekering hebt afgesloten, kan er in een aantal specifieke gevallen nog wel sprake zijn van een voucher, maar dit is geen Corona-voucher.

Actuele reisadviezen per land

Controleer altijd zelf voor vertrek de regelgeving van jouw vakantiebestemming. Indien er sprake is van een verplichting, is het je eigen verantwoordelijkheid hiervan op de hoogte te zijn. Een dergelijke verplichting kan bijvoorbeeld gelden voor het tonen van je vaccinatiebewijs dan wel het tonen van een negatieve test. Indien je niet aan deze verplichting(en) voldoet, is dit een eigen keus en komen de gevolgen voor eigen rekening. Indien er sprake is van een medische reden, dan adviseren wij je contact op te nemen met je zorg-, annulerings- en/of reisverzekering om je te laten informeren.
 
Re-open EU is een officiële website van de Europese Unie en toont actuele reisinformatie. Re-open EU is ook beschikbaar als mobiele app. Ook vind je de meest actuele reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl via:
 
- Reisadvies Oostenrijk;
- Reisadvies Zwitserland. Voor doorreizen waarbij er geen sprake is van een overnachting (ook wel transit genoemd) geldt een quarantaine-vrijstelling. Deze PLF verklaring is echter wel verplicht.

Algemene Corona-maatregelen skigebieden

De Corona-maatregelen in Frankrijk en Oostenrijk veranderen met enige regelmaat. De verantwoordelijkheid voor het opvolgen van de meest recente regelgeving ligt te allen tijde bij de reiziger. Controleer voor vertrek altijd de officiële kanalen van het land van bestemming. 
   
Oostenrijk
Oostenrijk zit vanaf 22 november 2021 in lockdown. Dit duurt ten minste 10 dagen. Daarna volgt een evaluatie. 
  
Frankrijk
Is een coronabewijs verplicht?
Ja, Frankrijk noemt dit de Pass Sanitaire (ook wel Groene Pas genoemd) en is verplicht om het land in te kunnen reizen. De Passe Sanitaire staat gelijk aan de 3G regel (Gevanccineerd, Genezen, Getest). Deze regel geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar en 2 maanden.
  
Is het tonen van een coronabewijs verplicht bij het ophalen van je skipas bij de kassa van de liftmaatschappij?
Ja, vanaf 4 december is dit verplicht. De skipas(sen) kan door 1 iemand van je reisgezelschap met een geldig coronabewijs worden opgehaald.
    
Is het tonen van een coronabewijs verplicht bij de skilift? 
Ja, vanaf 4 december is het verplicht om een geldig coronabewijs te overleggen indien hier om wordt gevraagd.
  
Is het tonen van een coronabewijs elders verplicht? 
Ja, in publieke ruimtes, openbaar vervoer en horeca. Tot op heden geldt er voor supermarkten en winkels alleen een mondkapjesplicht.
  
Is het dragen van een mondkapje verplicht? 
Ja, mondkapjes zijn verplicht vanaf 11 jaar. Een blauw chirugisch mondkapje of een stoffen masker categorie 1 met AFNOR SPEC S76-001 certificering is toegestaan. Ook nekwarmers met filter mogen gebruikt worden.
  
Is het dragen van een mondkapje verplicht in de skilift? 
Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht in de wachtrij van de skilift. Ook in gondels, waarbij 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen, is het dragen van een mondkapje verplicht. Stoeltjesliften zonder overkapping zijn een uitzondering op deze regel. Zodra de stoeltjeslift het lifthuis heeft verlaten en zich in de buitenlucht bevindt, mag het mondkapje af. 
  
Wordt het Janssen vaccin gezien als een volledige vaccinatie? 
Ja, momenteel beschouwt Frankrijk buitenlandse toeristen die één prik met het Janssen vaccin hebben gehad als volledig gevaccineerd. 
  
Wordt een "boosterprik" verplicht? 
Ja, vanaf 15 januari 2022 heeft iedereen van 18 jaar en ouder een boosterprik nodig. Deze boosterprik dien je binnen 7 maanden na je tweede vaccinatie te hebben gehad (inclusief de dagen die nodig zijn om je booster te registreren in de CoronaCheck app). Voor mensen van 65 jaar en ouder gaat deze regel al in op 15 december 2021.
  
Wat als ik 2 vaccinaties heb gehad en genezen ben van Corona?
In dit geval is een boosterprik niet verplicht. Twee vaccinaties (of 1 Janssen vaccin) en een genezen verklaring van covid in je CoronaCheck App is een valide bewijs vanaf 15 december 2021 voor 65 jaar en ouder, en vanaf 15 januari 2022 voor 18 jaar en ouder. Zie hier het reisadvies Frankrijk vanuit de Rijksoverheid. 

Annuleringsvoorwaarden en Geld-terug garantie

Op de door Travelski aangeboden pakketreizen zijn de ANVR-Reizigersvoorwaarden, aanvullende voorwaarden, SGR- & SGRZ-garantieregeling en de regeling van het Calamiteitenfonds van toepassing. 
  
- Kan je wintersport vanwege COVID-19 niet worden uitgevoerd? Dan geldt Geld-terug garantie binnen 14 dagen, ook als je hebt betaald met een Corona-voucher, of een omboeking naar een andere reisdatum. 
- Kan je wintersport wel worden uitgevoerd, maar je wilt zelf annuleren? Dan worden er kosten in rekening gebracht volgens de ANVR-annuleringsvoorwaarden. 
 
Let op: Bijna alle accommodaties (behalve die van Pierre et Vacances en onze events) zijn kosteloos te annuleren tot 45 dagen voor aankomst zonder opgaaf van reden.

Advies voor reis- en/of annuleringsverzekering

Ons dringende advies is dat je goed verzekerd op reis gaat. Daarmee doelen we op zowel een reisverzekering als een annuleringsverzekering. Er zijn diverse scenario’s te bedenken waar de verantwoordelijkheid van de ene partij (de reisorganisatie) ophoudt en die van de ander (de verzekeringsmaatschappij) begint. Als voorbeeld: je raakt tijdens je vakantie besmet met het Coronavirus. De kosten die dan gemaakt moeten worden voor o.a. medicatie, (langer) verblijf of extra reiskosten zullen door de meeste reisverzekeringen worden gedekt. Controleer daarom goed je huidige verzekering!
  
Heb je nog geen verzekering? 
Kies voor onze ZEN-annuleringsverzekering inclusief Corona-clausule en/of onze Skier-reisverzekering en ga met een gerust gevoel op wintersport! 

De rol van de SGR en ANVR

Snowtime is aangesloten bij zowel de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) als de ANVR. De SGR staat garant voor de door jou (aan)betaalde reissom. Mocht er dus onverhoopt een extreme situatie ontstaan waardoor Snowtime failliet zou gaan, dan krijg je de (aan)betaalde reissom terug. Zie voor meer informatie de site van de SGR.
De ANVR hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van reizen en van de informatie daarover. De reizen op onze site worden aangeboden onder het beding van de ANVR-Reizigersvoorwaarden.