maandag-vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur
Klantensupport reservations@travelski.nl
Neem contact op
Travelski klantensupport:
reservations@travelski.nl

Bereikbaar van maandag-vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur

Vind uw skivakantie

Skihelm wintersport

Door Travelski , 07/09/2022

De helm: een onmisbaar element op de piste
Het dragen van een skihelm is niet verplicht, maar wordt niettemin sterk aanbevolen. Bij skiën, zeker als je beginner bent, horen inderdaad veel valpartijen, waarvan sommige minder zwaar zijn dan andere. Als je bijvoorbeeld freestyle beoefent, sta je aan grotere risico's bloot dan iemand die aan langlaufen doet. Maar vergeet niet dat je eigenlijk altijd wel een skihelm moet dragen. Voorkomen is beter dan genezen. Je weet nooit wat er op de piste kan gebeuren, je kunt in botsing komen met een ander die je nog niet gezien hebt. In sommige gevallen kan een skihelm voorkomen dat je een ernstig hoofdletsel oploopt. Vergeet niet dat een skihelm die een flinke klap heeft gehad, tegen een steen bijvoorbeeld, niet meer dezelfde veiligheid garandeert als voorheen, dus is het beter hem te vervangen, ook al zijn er met het blote oog geen scheuren te zien. Als er geen impact is, is het ook aan te bevelen de skihelm om de 3 jaar te vervangen.

Bovendien is er tegenwoordig een ruime keuze aan verschillende skihelmen die aan ieders behoeften voldoen. Van aangesloten helmen tot originele of gepersonaliseerde helmen, je vindt er zeker een die goed bij je past.

 

Waar op letten bij een skihelm kopen?


Maat

Een skihelm die niet je maat is en die niet comfortabel voor je is, garandeert geen optimale veiligheid bij een val. Zorg er dus voor dat je een skihelm kiest die aangepast is aan je lichaamsvorm en aarzel niet om zo nodig hulp te vragen aan een adviseur in je sportwinkel. Als de skihelm niet goed past, kan hij tijdens het skiën afzakken of juist te hard aangetrokken zitten, waardoor je hoofdpijn krijgt. Om je lengte te weten te komen, meet je eenvoudig je hoofdomvang met een meetlint. Je krijgt meestal een meting tussen 50 en 65 centimeter. Als je geen meetlint hebt kun je gewoon je hoofd schudden als je de skihelm hebt opgezet, als het de juiste maat is zou de skihelm niet mogen bewegen. De juiste maat helm moet je ook in staat stellen je masker en je zonnebril zonder moeite op te zetten. Het mag ook je kaak niet afknijpen of je hoofd samendrukken.

Gewicht

In het algemeen mag je helm niet meer wegen dan 700 gram. Het moet niet te dun en niet te dik zijn. Een goede helm is er een waarvan je niet meer weet wanneer je hem op je hoofd zet, omdat hij licht van gewicht is, maar ook een die je beschermt bij een val. Een te dikke helm zal je tijdens het skiën een oncomfortabel gevoel geven. Neem dus de tijd in de winkel om meer helmen te testen om er zeker van te zijn dat degene die je kiest goed past en dat je je er prettig bij voelt.

Hygiëne

Om hygiënische redenen kies je best een helm met een uitneembare voering, zodat je hem kunt wassen, wat bij het volgende gebruik aangenamer zal zijn. Je moet ook overwegen er een te kiezen met regelbare ventilatie om de temperatuur te regelen en zweet af te voeren, zodat je een skisessie in de best mogelijke omstandigheden kunt aanpakken.

Design

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan helmen met veel verschillende stijlen, zodat je kunt opvallen en je stijl kunt opleggen op de piste. De merken bieden nu helmen waarmee je zelfs op de top van de piste verbonden kunt blijven, met bijvoorbeeld een geïntegreerd audio- of telefoonsysteem in de helm, een camera om je exploten te filmen of zelfs veiligheidslichten om zichtbaar te blijven in mist of bij het vallen van de nacht, zoals de helm van Forcite Alpine. Je kunt ook een gekleurde helm kiezen of hem naar eigen wens personaliseren.

 

Skihelm kinderen

Een skihelm moet overal goed passen, zonder ruimtes tussen het schuim of de vulling en het hoofd van de skiër. Vraag je kind of tiener eens hoe de helm op zijn/haar hoofd aanvoelt. Terwijl de helm een goede pasvorm moet hebben, kan een helm die te strak zit ook hoofdpijn veroorzaken.

Uit onderzoek in de afgelopen 20 jaar is gebleken dat kinderen jonger dan 15 jaar tijdens het skiën of snowboarden meer kans hebben op een hoofdblessure dan alle andere leeftijdsgroepen. Voor kinderen in deze groep kan een helm de ernst van de verwonding met 53% voorkomen of verminderen.


Is in Frankrijk een skihelm verplicht?

Volgens de wet is het dragen van een helm bij skiën en snowboarden in Frankrijk niet verplicht.
Skischolen raden je echter sterk aan een helm te dragen. Indien je kind naar een skischool gaat, informeer dan naar hun eigen regels, want sommige schrijven het voor.

 

Skihelm oostenrijk verplicht: Is een helm verplicht bij skiën?

Skihelmen zijn verplicht in sommige gebieden van Oostenrijk. In sommige Oostenrijkse provincies (SalzburgerLand, Ober- en Niederösterreich, Steiermark, Burgenland, Wenen en Karinthië) moeten jongere skiërs tot de 15 jaar een skihelm op de piste dragen. Tirol en Vorarlberg hebben zulke wettelijke voorschriften niet. In beide provincies is alleen een publieke aanbeveling voor het dragen van een skihelm vastgesteld. Het aantal skiërs dat een helm opheeft onder jonge skiërs en volwassenen neemt echter sterk toe.

 

Skihelm muts

In het kort komt het erop neer dat je onder je skihelm geen muts moet dragen. De skihelmen zijn specifiek ontworpen om je veilig te houden en de benodigde warmte te geven. Als je een helm hebt die precies op je hoofd past, kan een muts de pasvorm en dus de veiligheid van de helm in gevaar brengen.